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OFFICE OF THE CORPORATION COUNSEL

DISTRICT BUILDING

WASHINGTON. D. C. 20004

January 9, 1992

Grace Bateman
Chairperson, ANC 2-E
1041 Wisconsin Avenue, N.W.
Washington, D.C. 20007

Re: The effect of a tie vote in an election
of ANC officers

Dear Ms. Bateman:

IN REPLY REFER TO:

un: IJ-TG: Ing
(91-556-t) (LCD-S667)

This is in reply to your letter to the corporation Counsel,
dated December 5, 1991, in which you request the advice of this .
Office concerning whether, in the event of a tie vote in an
election of Advisory Neighborhood Commission (ANC) officers, the
incumbent officers may hold over until their successor~ are
elected. By letter, dated January 7, 1991, I replied that, as
the duly elected chairperson of ANC 2-E, you were authorized to

• - call a meeting and conduct the 1992 election of officers of ANC
2-E. Further, I encouraged you and the other commissioners of
ANC 2-E to attempt to reach a workable resolution of the situa­
tion, but indicated that if the election resulted in a tie vote,
I would respond to your request for a legal opinion as to the .
effect of that vote.

~.
In a January 8, 1992 letter to me, you state that at the

meeting of ANC 2-E on the evening of January 7, 1992, you r
conducted an election for the office of chairperson, but that
none of the three nominees for that office received a majority of
the votes cast. At that point, three of the commissioners left .
the me~ting, "stating that they -did not believe that ..• [you] h!=ld
the authority to continue to Chair the meeting or conduct any
other Commission business." (Letter, p. 1.) with only three
commissioners remaining at the meeting, ANC 2-E lacked a quorum
and therefore could not conduct elections for the offices of
vice-chairperson, secretary, and treasurer. Accordingly, in your
January 8, 1991 letter, you renew your request for a legal
opinion of this Office as t~ whether you and the other officers
who served in 1991 may hold over and continue to serve in 1992
until successors are elected. For the reasons stated below, I am
of the opinion that you and ANC 2-E's other incumbent officers
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may hold over and may continue to serve until successors are
elected.

Section 14(e) of the Advisory Neighborhood councils Act of
1975, as added by § 2 of the Duties and Responsibilities of the
Advisory Neighborhood Commissions Act of 1975, D.C. Law 1-58,
D.C. Code § 1-262(e) (1987), provides in pertinent part that
"[e]ach Commission shall elect from among its members a chairper­
son, a vice-chairperson, a secretary, a treasurer and such other
officers as may be necessary from among the Commission members in
January of each year ...• " Thus, every ANC must hold an election
of officers each January. Under Article IV of the By-Laws of \
ANC 2-E, a simple majority of a quorum of the members of the i
Commission is needed to elect an officer. Since ANC 2-E has six
commissioners, there is a possibility, realized in this instance,
that a commissioner nominated to be an officer may not receivela
simple majority of the votes cast. And ANC 2-E's By-Laws do npt
provide a mechanism for resolving tie votes. Compare D.C. Cod~

§§ 1-258 and 1-1314 (1987), which provide for the casting of l6ts
before the Board of Elections and Ethics in the case of a tie­
vote for single-member district candidates.

In 3 McQuillin Municipal Corporations § 12-110 (3rd
:ed. '1990), the following is stated:

In the absence of express provision and unless the
legislative intent to the contrary is manifest, in the
United States municipal officers hold over until their
successors are provided .••. Thus, failure to appoint
or 'elect a successor at the end of a defined period
does not usually cause a vacancy where the officer ~s

. 'to hoid Until a successor is ·elected or appointed and
qualified'- . -Therefore, the 't-ime an officer holds over

.. :~ ,~ -the' 'designated period is as much his or her term of
.. office as that which precedes the date at which the new!

election or appointment should be held or made. This .
rule as to holding over may be applied even to
incumbents whose election was illegal.

This doctrine is true even though there is no
express provision of law to that effect .••. The policy
finds its fundamental basis in consideration of pUblic
convenience and necessity, is broad enough to cover
SUbordinates, and has been comprehensively stated:
"Unless there is some clearly expressed and positive
prohibition, which by its terms operates as an ouster,
the person filling the office should continue to dis­
charge those duties' until a successor is qualified, no
matter whether the office is created by the constitu­
tion, by an act of the general assembly, or by munici~

pal ordinance •.•• " [Citations omitted.]
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See also, 63A Am. Jur. 2d Public Officials and Employees,
§§ 166-169 (1984); and 3 Op.C.C.D.C. 504, 506-507 (1978), quoting
Grooms v. LaVale Zoning Board, 340 A.2d 385, 391 (Md. 1975),
where the Court stated:

It has long been recognized in this state, as
elsewhere, that the pUblic interest requires, in the
absence of any provisions to the contrary, that public
offices should be filled at all times, without

. interruption. [Citations omitted.] In accord with
:this principle ... an elected or appointed officer may

- femain in office at the expiration of his term and is
entitled to exercise the powers of the office until his

-successor qualifies, whether or not the statute
. creating the office so provides.

Thus, absent a clearly expressed legislative intent to th¢
contrary, there isa presumption that the legisJatu~e intends:
that"a municipal officer be permitted to remain in office until a
successor~qtialifies. The rationale of this rule of law is fully
applicable:toANC officers. The offices of chairperson, vice-~

chairperson, secretary, and treasurer of an ANC are statutorily­
created· public offices, .and_ the pe.rsons serving in these offices
are charged with carrying out statutorily~definedpUblic duties.
Without such officers, an ANC could not function, and the citi­
zens of the.ANC:would be left without a means officially to com­
municatetheir recommendations to District government agencies. 1
There is .. no statutory provision prohibiting these ANC officers
from holding over until their successors are chosen. Therefore,
it must be~,presumed.that, in enacting § 14 (e) of the. Advisory.
Neighborhood·.Councils Act of~975,the Council of_the District
of Columbia: intended to'retain the: general. rule which the Of~ice

of th~;Cbrp6ratioh Counsel has consistently· followed~ namely/that
elect~d~atid?appointedofficers may hold over until their suc~es- .
sors are elected'.or appointed.

By letter to the Corporation Counsel, dated December 30,
1991,ANC 2-E Commissioner Westy McDermid contends that when ANC

. . I

1 For example, under § 14(e) of the Advisory Neighborhood
Council's Act of 1975, D.C. Code § 1-262(e), the chairperson of
an ANC is charged with the duty of convening and chairing pUblic
meetings at which the ANC votes on recommendations relating to
proposed actions of the District government. Without a.person
serving in the position of chairperson,no ANC pUblic meeting
could be convened. Likewise, without a chairperson or a
treasurer, an ANC would be incapable of complying with the
statutory provisions relating to the handling of pUblic funds.
See § 16·of the Advisory Neighborhood Councils Act of 1975, as
amended by D.C. Law 8-203, effective March 6, 1991, D.C. Code
§ 1-264 (1991 supp.).
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:2.~;E's._By-Laws are read in conjunction with Robert's Rules of
Order, it must be concluded that an ANC 2-E officer is not per­
mitted to hold over under any circumstances. Section 14(e) of
the Advisory Neighborhood councils Act of 1975, D.C. Code § 1­
262(e), provides in part that "[w]here not otherwise provided,
the procedures of the commission shall be governed by Robert's
Rules of Order" (emphasis added). In § 55 of the Newly Revised
Robert's Rules of Order (1981 ed.), at page 482, the following is
stated in relation to by-law provisions governing terms of
officers:

To ensure the continued services of officers in the
event, for example, of pUblic emergency or of difficul­
ty in obtaining a nominee for an office, it is well to
provide that officers "shall hold office for a term of
... year(s) or ..• until their successors are elected."
The unqualified wording "for a term of ... years(s)"
should be avoided,because at the end of that time
th~re.would be' no· officers' if new ones had not beeri

" . elected.
. .

Article IV, section 7 of ANC 2-E's By-Laws provides for an
unqualified term of office, to wit: "[t]erms of officers shall
commence immediately upon election.and shall be for one year."
Since ANC 2-E's By-Laws do not expressly provide for holding
over,. Commissioner McDermid argues, its officers are prohibited
from doing so.

There are two answers to this contention. First, entitle­
ment~to office is_a substantive question, not a procedural one.
In some instances,~it may be necessary to. resolve procedural
issues .' in' order .~ to resolve this substantive question. ·For
example, .was.:the. election of officers conducted in accordance
with'.Robert's"Rules of. Order? However, § 14 (e)' of the Advisory·
Neighborhood Councils Act of 1975 does not purport to make
Robert's Rules of Order dispositive of substantive questions.
Second, even if that act did not limit reliance on Robert's Rules
of Order to procedural questions, the above-quoted language from
§.5? ()f R<?lJert' s Rules of Order states a principle relating to
officers of deliberative assemblies in general, and is not ad­
dressing the situation of pUblic officers. '. See Robert's Rules
of Order, § 1. As stated above~ the rule applicable to pUblic
officers is precisely the opposite. Because the Council of the
District of Columbia is presumed to have intended that ANC offi­
cers may continue to perform their official duties until their
successors qualify, an ANC by-law that provided to the contrary
would be invalid because it would be inconsistent with § 14(e) of
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the Advisory Neighborhood Councils Act of 1975, D.C. Code § 1­
262(e).2

In conclusion, the answer to your question is that because
of the tie vote in the election for the office of chairperson at
ANC 2-E's January 7, 1992 meeting, you may hold over as chair­
person of ANC 2-E and continue to perform the functions of that
office until your successor is elected. ANC 2-E should proceed
promptly to hold an election for the three other officer posi­
tions, and should hold another election for the office of chair­
person at any sUbsequent time in 1992 when it appears that the
impasse that occurred on January 7, 1992 can be resolved. In
view of the fact that ANC 2-E has an even number of commission­
ers, it would be advisable for ANC 2-E "to amend its by-laws by
adding a procedure for resolving tie votes officers.

D.C.

cc: Honorable James E. Nathanson
Warren Graves
otis H. Troupe

,~'. -'
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2 In this regard, it is relevant to note that Article IX,
section 3 of ANC 2-E's By-Laws provides that "[t]hese By-Laws
shall be consistent with all Congressional and District legisla­
tion and other applicable laws regarding ANC's and any inconsis­
tencies are to be held null and void. II


