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March 11, 1992

The Honorable James E. Nathanson
Chairman

Committee on Government Operations
Council of the District of Columbia
1350 Pennsylvania Avenue, N.W.
Washington, D.C. 20004

Re: Board of Elections and Ethics declaration
of vacancy in an Advisory Neighborhood
Commission single-member district

Dear Chairman Nathanson:

This is in reply to your December 24, 1991 letter in which
you seek my opinion on two questions of law relating to the dec-
laration of a vacancy in an Advisory Neighborhood Commission
(ANC) single-member district by the District of Columbia Board of
Elections and Ethics.

1. Declaration of Vacancy by D.C. Board of Elections and Ethics
Your first question is as follows:

[1]f the D.C. Board of Elections learns that a Commis-
sioner has moved from the city and, therefore, is no
longer eligible to vote in the District of Columbia,
must the Board nevertheless wait for the appropriate
ANC to declare the Commissioner's seat vacant?

In your letter you note that § 6(a) (1) (A) of the Advisory
Neighborhood Councils Act of 1975 (the act), D.C. Code § 1-
256(a) (1) (A) (1987), provides that "[n]o person shall be a
member of an Advisory Neighborhood Commission unless he... [i]s a
registered qualified elector actually residing in the single-
member district from which he was elected.” You also note that
§ 8(f) (2) of the act, D.C. Code § 1-257(f) (2) (1987 and 1991
supp.), "clearly states that when a vacancy occurs and no resig-
nation letter has been sent to the Board, then the ANC must
petition the Board to declare the vacancy.” Also relevant to
your inquiry are 88 8(e) and 8(f) (1) of the act. Section 8(e),
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D.C. Code § 1-257(e) (1987), provides that "[a)ny member of an
Advisory Neighborhood Commission who ceases to reside in the
single-member district from which he or she is elected shall be
considered to have resigned, and the office shall be declared
vacant." And § 8(f) (1), D.C. Code § 1-257(f) (1) (1991 supp.),
provides in pertinent part that an ANC Commissioner who resigns
"shall submit a copy of the letter of resignation to... [t]he
Board of Elections and Ethics.... The...Board of Elections and
Ethics shall then declare the vacancy.”

For the following reasons, it is my opinion that, in the
absence of a letter of resignation from an ANC Commissioner, the
Board of Elections and Ethics does not have the authority, sua
sponte, to declare that Commissioner's single-member district
seat vacant, but rather must await the submission to it of a
vacancy petition in the form of a resolution adopted by the ANC
in which the vacancy has occurred.

In 8§ 8(f) of the act, D.C. Code § 1-257(f) (1987 and 1991
Supp.), the Council has enacted a comprehensive procedural
scheme for determining the existence of a vacancy in an ANC
single-member district in a case in which there is no letter of
resignation from the Commissioner in question. The process
begins with the consideration and adoption of a resolution at a
public meeting of the ANC, proceeds to the Board of Elections and
Ethics for a determination as to the validity of this ANC resolu-
tion, and provides for expedited jUdicial review in the District
of Columbia Court of Appeals. At each of these stages, § S(f)
provides an opportunity to persons with standing to challenge the
assertion or determination that a vacancy exists.

As you are aware, the Council recently amended § 8(f) of the
act. In s 3(b) of the Advisory Neighborhood Commission Amendment
Act of 1990, effective March 6, 1991, D.C. Law 8-203, the Council
amended paragraph (2) of § S(f) by adding the following language
applicable to the adoption of a vacancy resolution by an ANC:

The resolution shall be considered by the Commission at
a public meeting of the commission. Prior to the meet-
ing, the commission shall make a good faith effort to
notify, in writing, the Commissioner who is the sUDbject
of the resolution. Notice of the meeting shall be sent
to the Commissioner no later than 20 days prior to the
meeting by certified mail, return receipt requested,
and shall provide that the Commissioner shall have an
opportunity to rebut the alleged vacancy.
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In the October 25, 1990 Report of the Committee on Government
Operations on Bill 8-626, "Advisory Neighborhood Commission Act
of 1990," Committee Chairperson Betty Ann Kane stated the follow-
ing in regard to this amendment: "This [amendment] addresses a
concern on the part of several Commissioners whose positions have
been declared vacant without their prior notification and without
having had an opportunity to rebut the allegations against them."
Id. p. 5.

Thus, in the absence of a letter of resignation from a Com-
missioner, the Council has established a procedural scheme con-
taining safeguards intended to reduce to a minimum the possibili-
ty that an ANC Commissioner may be mistakenly or otherwise wrong-
fully deprived of the office to which he or she has been elected
by the voters. It would defeat the stated purpose of the Council
in amending § 8(f) (2) of the act to allow a third procedure
(other than a letter of resignation or a commission resolution)
for the removal of Commission members without those safeguards.

The rule of law applicable to your inquiry is that where the
legislature has established a specific procedural scheme for the
determination and review of a particular question, that procedur-
al scheme is deemed to exclude the use of unspecified alternative
procedural schemes. See Whitney Bank v. New Orleans Bank, 379
U.S. 411, 419-420 (1965). Since § 8(f) sets forth such a proced-
ural scheme and no other has been specified, the procedures set
forth in § 8(f) must be followed in the determination of a vacan-
cy in an ANC single-member district, in the absence of a letter
of resignation from the Commissioner in question. 1

1 The conclusion that, in the absence of a letter of
resignation, the Board of Elections and Ethics does not have the
authority sua sponte to declare an ANC single-member district
seat vacant is buttressed by the fact that the qualifications for
ANC office (including the residency qualification) are referenced
in paragraph (2) of § 8(f) of the act. Under the last sentence
of § 8(f) (2), D.C. Code § 1-257(f) (2) (1991 Supp.), the ANC is
required to send a vacancy resolution to the Board of Elections
and Ethics, the Council, and the Mayor. The ANC is also re-
quired to send the vacancy resolution to the "Commissioner" who
Is the sUDbject of the resolution "whenever the vacancy is due to
removal or failure to continue the qualifications for office
under section 6(a) of the Advisory Neighborhood Commission Act of
1975, effective October 10, 1975 (D.C. Law 1-21; D.C. Code, sec.
1-256(a»."” See 31 OCR 3953-3954; emphasis added.
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2. Disqualification for Failure to Report Address Change

Your second question is stated as follows:

[1]f an ANC commissioner moves within his or her SMD
but fails to inform the Board, then technically his or
her voter registration becomes invalid. When the Board
learns this - say, through its biennial mail canvass -
does it then have the authority to declare an ANC seat
vacant? |If yes, would this apply to any office holder?

For the reasons stated in the answer to your first question,
the answer to the first part of your second question is that the
Board of Elections and Ethics does not have such authority.

In closing, | note that the effect of a voter's unreported
change of resiaence on the right of the voter to remain on the
voter roll maintained by the Board of 'Elections and Ethics was
the sUbject of very recent Council legislation. See the voter
Roll Maintenance Emergency Act of 1992, D.C. Act 9-129, effective
January 9, 1992. Identical permanent legislation was approved
by the Mayor on January 3, 1992, and is presently before Congress
for a 30-day period of congressional review. See D.C. Act 9-127,
39 DCR 311-317, January 17, 1992. These acts provide, inter
alia, that a voter who changes his or her address, but fails to
notify the Board of Elections and Ethics in a timely manner, may
correct this failure on election day, by filing, at the polling
place serving the voter's current residence, a change-of-address
request form provided by the Board. If, upon such filing, the
person adequately establishes his or her identity and place of
residence, the person must be permitted to vote.

Sincerely,

cc: William H. Lewis, Esg.
General Counsel
Board of Elections and Ethics

Warren Graves
Director
Office of Constituent Services



