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January 25. 1993

Kathryn A. Pearson-West
Commissioner, ANC 5A-02
P.O. Box 91377
Washington, D.C. 20090

Re: May ANC Commissioners of different Commissions
meet to discuss issues, develop training, and
share concerns within an organized body?

Dear Ms. Pearson-West:

This is in reply to your November 14, 1992 letter to the
Corporation Counsel asking whether "it is legal for ANC Commis­
sioners to meet to discuss issues, develop training, and share
concerns within an organized body." You state that in conducting
such activities, the Commissions would "not use any pUblic funds."

There is nothing in the statutory law governing the Advisory
Neighborhood Commissions (ANCs) that prohibits individual Commis­
sioners from meeting informally with each other for the purpose of
discussing matters of common concern or developing a training pro­
gram. In conducting such activities, however, such Commissioners
could not act in their official capacity as commissioners, could
not bind their respective Commissions, and could not spend pUblic
funds.

The use of the phrase "within an organized body" in your
question and your statement .that this would be an "attempt to
revive the ANC Assembly" as an organization of Commissioners rather
than as an organization of Commissions warrants further discussion
about an opinion issued by the corporation Counsel and Council
legislation that became effective in 1991.

On July 3, 1989, Mr. Deairich Hunter wrote to the Corpora­
tion Counsel seeking advice as to whether ANC Commissioners were
"prohibited from organizing on a city-wide basis." Mr. Hunter
described himself as the chairman of the "Advisory Neighborhood
Commission Assembly" which he stated was "a non-partisan organi­
zation designed to bring ANC members from across the city toge­
ther on a regular basis to take positions on city-wide issues, ,to
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organize workshops so that commissioners can share their exper­
tise, and to lobby for changes in the ANC Act to strengthen ANCs. 1I

In his July 24,1989 reply (copy enclosed), the corporation Counsel
concluded that under existing law ANC commissioners could not orga­
nize on a city-wide basis. The concluding paragraph of the Corpor­
ration Counsel's letter summed up his opinion in the following
language:

In sum, the intent of § 738 of the Self-Government Act
and the laws enacted by the Council to implement that
section is that ANCs be an "instrumentality" by. which­
IIneighborhood residents" make their views on issues and
concerns directly affecting their neighborhoods known to
the Council and to the agencies of the Executive Branch
of the District government. Kopff, supra, 381 A.2d at
1377. Therefore, for ANCs to organize on a city-wide
basis would be incompatible with the livery statutory
scheme of the ANC Act," namely lito assure effective
representation of neighborhood views." Id., emphasis
added. Thus, the answer to your question whether IIANC
members are prohibited from organizing on a city-wide
basis" is yes, they are so prohibited.

This excerpt from the Corporation Counsel's opinion makes
clear that the Corporation Counsel did not distinguish between
Commissioners organizing on a city-wide basis and Commissions
organizing on a city-wide basis. In the context of the question
posed by Mr. Hunter, the Corporation Counsel viewed an ANC Assembly
of commissioners to be functionally the same as an ANC Assembly of
Commissions.

You note in your letter that in council Period 8, after the
Corporation Counsel issued this opinion, there was a bill intro­
duced, the "Advisory Neighborhood Commission Power of Assembly Act
of 1989,11 Bill 8-409, that was never enacted. Bill 8-409 would
have authorized the Commissions to "affiliate" to form an "Assem­
bly, II rather than, as provided by the law then in effect, merely to
IIhold joint meetings to deal more effectively with or respond to
similar concerns and issues which transcend and affect the areas of
the Commissions jointly meeting and for informational purposes."
See D.C. Code § 1-263 (a) (1987).1

I In addition, Bill 8-409 would have authorized the Assembly
to be headed by a IIChairman" who would have been authorized to "em­
ploy staff as needed with annual appropriations." The duties of
the Assembly would have been to: "(1) Meet, discuss, and advise the
government of the District of Columbia •.. on positions on common is­
sues that affect the Commissions; (2) Organize work-shops so that
commissioners may share their expertise; and (3) Lobby the govern­
ment of the District for changes to improve the role and function­
ing of Commissioners."
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The Council's response in council Period 8 to the question of
whether ANCs should be permitted to form an assembly was § 3(e} (1)
of the Advisory Neighborhood Commission Amendment Act of 1990,
effective March 6, 1991, D.C. Law 8-203, which amended subsection
(a) of § 15 of the Advisory Neighborhood Councils Act of 1975.
This subsection, presently codified at D.C. Code § 1-263(a} (1992),
provides:

(a) Commissions may meet jointly either formally or
informally to deal more effectively with or respond to
common issues and concerns. A Commissioner of anindi­
vidual Commission may represent and participate in a
formal joint meeting only after the individual Commis­
sion has authorized the participation of the Commission
in the joint meeting. The commissioner selected by the
individual commission to represent the commission at a
formal joint. meeting may only vote on issues or con­
cerns that have been discussed at a pUblic meeting of the
Commission and on which the Commission has voted to take
a formal position.·· . The .commissioner selected by the
individual Commission to .represent the Commission at a
formal joint meeting shall, in the Commissioner's
official capacity, follow the general direction of the
individual Commission in all discussions at a formal
joint meeting.

At page 6 of its October 25, 1990 Report on Bill 8-626, the bill
that became D.C. Law 8-203, the Council's Committee on Government
operations stated that the purpose of this amendment was to:

clarify that ANC Commissions can meet jointly on an in­
formal basis without prior authorization of their mem­

.ber Commissions or formally with the approval of those
Commissions that wish to participate in the joint meet­
ing to share information or to respond to common issues
or concerns ~ In order ..for the Commission representa­
tiveto vote on issues or concerns discussed at the joint
meeting, the Commission must have discussed the issues or

. concerns at a pUblic meeting of the Commission and have
voted to take a pUblic position. The amended section
removes the requirement for posting of notice of a formal
joint meeting in individual SMDs.

Thus, under the law as amended, ANC Commissioners from dif­
ferent Commissions may meet together in a joint meeting that is
either formal or informal. If Commission representatives vote on
issues or concerns at such a joint meeting and such votes are to be
considered as binding on their respective Commissions·(~, vote
to adopt a resolution for presentation to the Mayor, the Council,
or an agency}, the meeting must be a formal meeting that complies
with the above-quoted statutory requirements. In an informal joint
meeting, Commissioners from different Commissions may discuss cpm-
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