Gouernment of the Bistrict of Tolumbia

OFFICE OF THE CORPORATION COUNSEL
JUDICIARY SQUARE
441 FOURTH ST. N.W.
WASHINGTON. D. C. 20001

IN REPLY REFER TO:

(L&O:LNG:Ing)
(93-3i4-L)(LCD 7989)

November 8, 1993

Audrey J. Hendricks

Acting Chairperson

Advisory Neighborhood Commission 4-C
4020 8th street, N.W.

Washington, D.C. 20011

Re: May the Office of Constituent services place an
Advisory Neighborhood Commission in receivership?
Must an ANC Commissioner give notice of an ANC
public meeting to his or her single-member district
constituents?

Dear Chairperson Hendricks:

This is in reply to your September 14, 1993 letter to the Cor-

poration Counsel in which you seek the advice of this Office on
three questions.

First, you ask whether an Advisory Neighborhood Commission
(ANC) may be "placed into receivership.” An organization, such as
a corporation, is placed in receivership for the purpose of winding
up its affairs in an orderly manner as a prelude to dissolution.
Typically, a court appoints a receiver whose duties are to receive
the organization's assets, collect monies owed to it, pay the le-
gitimate claims of its creditors, and distribute whatever is left
to its owners. See, e.g., § 91 of the District of Columbia Busi-
ness Corporation Act, D.C. Code § 29-391 (1991). There is no law
that authorizes an Advisory Neighborhood Commission to terminate

its existence. Therefore, i1t follows that an ANC cannot be placed
iNn receivership.

Second, you ask what is the role of the Office of Constituent
Services vis-a-vis ANCs. section 15(d)(3) (B) and (C) of the Advis-
ory Neighborhood Commissions Act of 1975, as amended, D.C. Code §
1-263(d) (3) (B) and (C) (1992), provides:



2

(3) The Mayor shall provide assistance to Advisory
Neighborhood Commissions in the following areas:

(A) Legal interpretations of statutes concerning or
affecting the Commissions. These interpretations are to
be obtained from the corporation counsel and may be re-
quested directly by any Commission;

(B) Liaison efforts between the individual Commis-
sions and District government entities to ensure respon-
siveness to Commission requests and compliance with cur-
rent law; and

(C) Any other assistance necessary to ensure that a
Commission 1s able to perform its statutory duties.

The Mayor's agent for carrying out the first of these func-
tions is the Office of the Corporation Counsel; for the remain-
ing two functions it is the Office of Constituent services.

Third, you ask whether "an ANC Commissioner must notify the
members of her/his single member district of ANC monthly pUblic
meetings." section 14(c) of the Advisory Neighborhood Commissions
Act of 1975, as amended, D.C. Code § 1-262(c) (1992), provides:

(c) Each Commission shall give notice of all meetings
or convocations-to each Commission member and residents
of the Commission area no less than 7 days prior to the
date of such meeting. Shorter notice may be given in the
case of an emergency or for other good cause. Notice of
regular and emergency meetings may be given by:

(1) Posting written notices in at least 2 conspicu-
ous places in each single-member district;

(2) Publication in a city or community newspaper,

(3) Mailing notice to a mailing list; and

(4) In any other manner directed by the Commission.
(Emphasis added.)

Thus, while the statute requires that notice of pUblic meet-
ings be given, it affords each ANC flexibility in determining how
it shall satisfy the notice requirement. As the statutory language
indicates, the obligation to give notice is initially imposed on

"[e]ach Commission,” rather than on each individual Commissioner.
However, under option (4) above, a commission may direct that each



Commissioner provide the required notice within that Commissioner's
single-member district.

Sin ely,

G rland Pinkston, Jr.
Deputy—C ti
Legal Counsel Division

cc: The Honorable Harold Brazil
Regena Thomas





