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IN REPLY REFER TO:
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(AL-96-505)

October 16, 1996

Dorothy Miller
Commissioner Advisory Neighborhood Commission 2-A
2440 Virginia Avenue, N.W.
Washington, D.C. 20037

Re: Was adequate prior notice given in regard
to the ANC 2-A meeting that was held on
September 18, 1996?

Dear Commissioner Miller:

This is in reply to your October 9, 1996 letter in which you
request the advice of this Office concerning whether there was
adequate notice given to the residents of the ANC 2-A area in
regard to the ANC 2-A meeting that was held on September 18, 1996.

You state in your letter that on September 17, 1996, the day
before ANC 2-A held its September meeting, you received by mail a
notice of the September 18, 1996 meeting. The envelope that con­
tained this notice was postmarked September 16, 1996. You· further
state in your letter that: "When information was n.ot received from
the Chair of ANC-2A in the time required by the D.C. Code and the
Foggy Bottom-West End By-Laws, I posted a notice of the meeting
time and place in my Single Member District... You do not say,
however, when you posted_this notice.

Section 14(c) of the Advisory Neighborhood Commissions Act of
1975, D.C. Code § 1-262(c) (1992), provides as follows:

(c) Each Commission shall give notice of all meetings
or convocations to each Commission member and residents
of the Commission area no less than 7 days prior to the
date of such meeting. Shorter notice may be given in the
case of an emergency or for other good cause. Notice of
regular and emergency meetings may be given by:

(1) Posting written notices in at least 2 conspicu­
ous places in each single-member district within the Com­
mission area;

(2) Publication in a city or community newspaper;
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(3) Mailing notice to a mailing list; and
(4) In any other manner directed by the Commission.

(Emphasis added.)

In our April 17, 1996 letter to you on the SUbject of notice
of ANC pUblic meetings, we cited our November 8, 1993 advice to
Audrey J. Hendricks of ANC 4-C as to the intent of this statutory
language, as follows:

Thus, while the statute requires that notice of public
meetings be given, it affords each ANC flexibility in
determining how it shall satisfy the notice requirement.
As the statutory language indicates, the obligation to
give notice is initially imposed on "[e]ach Commission,"
rather than on each individual Commissioner. However,
under option (4) above, a Commission may direct that each
Commissioner provide the required notice within that Com­
missioner's single-member district.

If, as your letter indicates, the only general notice given to
the residents of ANC 2-A of the September 18, 1996 meeting were
notices that were posted in two conspicuous places in each single­
member district not earlier than September 16 or 17, 1996, then
there was not adequate compliance with the statutory notice re­
quirement with respect to notice to the residents of ANC 2-A unless
there was some emergency or other good cause that justified less
than seven day's notice. 1 Since the giving of timely notice of an
ANC public meeting, in compliance with the statutory command, is a
task that is simple and easy'to-accomplish, the circumstance that
an ANC does not have a staff person to perform this task cannot be
considered an emergency or other good cause justifying the failure
to give the required notice at least seven days prior to the meet­
ing. 2

In sum, if the only notice to the residents of ANC 2-A of the
September 18, 1996 meeting was the posting of notices one or two

1 Typically, at the end of each monthly ANC meeting, the ANC
Chairperson announces the date, time, and place of the next monthly
meeting. Such an announcement constitutes adequate notice of the
next meeting to all the commissioners who are in attendance at the
meeting. Such an announcement does not, however, satisfy the
statutory notice requirement with respect to the residents of the
ANC area.

2 Some ANCs hire a staff person to perform such tasks as en­
suring that proper notice of monthly meetings is given to the ANC's
commissioners and to the residents of the ANC area. In other ANC' s
such tasks are performed by the commissioners themselves or by non­
paid volunteers.
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days before the meeting occurred and if there was no emergency or
other good cause that justified the giving of less than seven days
notice, then the September 18, 1996 meeting was not a public meet­
ing within the intent of the Advisory Neighborhood Commissions Act
of 1975, and no official action could validly have been taken at
that meeting. See our April 17, 1996 letter to you, at page 2. 3

Leo • Gorman
Assistant Corporation Counsel
Office of Legal Counsel

cc: The Honorable Harold-Brazil
Chairman
Committee on Government Operations

Betty King
Director
Office of the Ombudsman

Deborah Nichols
Interim D.C. Auditor

Sara Maddux
Chairperson .;.
Advisory Neighborhood Commission 2-A

3 At page 2 of your letter you allude to the statutory re­
quirement in section 14(b) of the Advisory Neighborhood Commission
Act of 1975, D.C. Code § 1-262(b) (1992), that "[e]ach Commission
shall meet in public session at regular intervals at least 9 times
per year •••• " You ask "what options are available to bring ANC-2A
into compliance" with this requirement if one or more of its regu­
lar monthly meetings is not a properly-noticed meeting. Since
these nine meetings are required to be held at "regular intervals,"
there may not be an option available to bring the ANC into com­
liance with this requirement. On the other hand, if a particular
monthly meeting is not properly noticed, the problem could be
addressed by holding a meeting later in the year during a month in
which the ANC does not plan to have a regular monthly meeting, such
as August, when many ANCs do not schedule a regular monthly meet­
ing.




