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Cody Rice 
Commissioner, ANC 6A03 
310 9th Street, NE 
Washington, D.C. 20002 
 
Re: Whether District noise regulations apply to churches 
 
Dear Commissioner Rice: 
 
This responds to your letter of May 10, 2005 regarding the District’s noise control 
regulations.  In your letter you ask: (1) what the statutory and/or legal basis is for Title 
20, § 2704.10 of the District of Columbia Municipal Regulations (DCMR), which 
partially exempts churches from noise regulations; (2) whether this exemption can be 
reconciled with the stated purpose of District noise regulations to protect residents from 
detrimental noise levels; and (3) whether the exemption for churches contained in the 
Noise Control Act of 1977 is overridden by the provision against certain noises over 60 
dB(A) within the Noise Control Amendment Act of 1996.  As you have not provided us 
with any facts, this letter will only provide a general interpretation of the relevant statutes 
and regulations. 
 
1.  “What is the statutory and/or legal basis for [20 DCMR] § 2704.10 which states 
that ‘Church bells or music connected with worship or official church ceremonies 
shall be exempt?’ Is this an exemption that was specifically required through the 
enabling legislation? Would this exemption cover a choir practice?” 
 
The legal basis for 20 DCMR § 2704.10 comes from section 5(b)(11) of the District of 
Columbia Noise Control Act of 1977 (Noise Control Act), effective December 9, 1977, 
which states in relevant part that “[c]hurch bells or music connected with worship or 
official church ceremonies shall be exempt.”  The language in the statute is identical to 
the language in the regulation.  The Noise Control Act itself is codified in this portion of 
the DCMR, not in the D.C. Official Code as most other statutes are.1  In other words, 
though its codification is in the DCMR rather than the D.C. Official Code, the church 

                                                           
1 In addition to its absence in the D.C. Official Code, a later amendment to the Noise Control Act actually 
references the DCMR codification as it also amends the organic law. 
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exemption nevertheless is statutory in nature and accordingly carries the full weight of 
Council-enacted law.2  It serves as its own enabling legislation. 
 
As to the regulation’s application, choir practice would certainly be exempted from the 
noise regulations because it is “music connected with worship.” 
 
2. “How can this exemption, which is not limited by hours or maximum levels, be 
reconciled with the general purpose of the regulation to protect residents from noise 
levels that are detrimental to life, health, and enjoyment of property?” 

 
There is no legal conflict between the exemption and the general purpose of the 
regulation or statute. In your letter you correctly quote the purpose of the regulation as 
follows: “It is the declared public policy of the District that every person is entitled to 
ambient noise levels that are not detrimental to life, health, and enjoyment of his or her 
property.” 20 DCMR § 2700.1. Section 2 of the Noise Control Act outlines the purpose 
of the statute in similar terms: “to control noise levels in the District of Columbia so as to 
preserve, protect and promote the public health, safety and welfare, and the peace and 
comfort of the inhabitants of the city….”  
         
Similar general-purpose policy statements are frequently found at the beginning of 
legislation and it is a basic principle of statutory interpretation that specific statutory 
requirements override general statements of policy. See First Nat'l City Bank v. 
Compania De Aguaceros, S. A., 398 F.2d 779, 785 (5th Cir., 1968), Kimbrell v. Fischer, 
15 F.3d 175 (Fed. Cir., 1994) and Cuyahoga Metropolitan Housing Authority v. 
Cleveland, 342 F. Supp. 250, 254 (D. Ohio, 1972).  The Council of the District of 
Columbia evidently made the legislative determination that the typical noises emitted 
from churches do not endanger the public health, safety, and welfare.  In any event if the 
exemption for churches is arguably inconsistent with the Noise Control Act’s purpose, 
the specific provisions of that statute, including the exemption for churches, override any 
general policy goals described in the statute. 
 
3. “Is it correct that the exemption [for churches] would not include ‘Noise resulting 
from the musical instruments, loudspeakers, amplifiers, and unamplified voices’ as 
described in [20 DCMR] § 2800.1 and subject to the maximum noise levels [of] ‘60 
db(A) at a distance of not less than one meter from outside the establishment’ at any 
time per § 2800.4?” 

 
The second regulation that you cite, 20 DCMR § 2800.4, is no longer included in the 
DCMR. The subsection was erroneously included in an earlier edition of the DCMR and 
has since been removed per the publication of the Erratim Notice at 48 DCR 11747 by 
the Office of Documents and Administrative Issuances.  48 DCR 11747 (Dec. 28, 2001). 
Therefore, we will not further address this subsection. 
 

                                                           
2 While the legal authority for the church exemption is clear, the entirety of the noise regulations contained 
in 20 DCMR §§ 2700 – 2899 derive their legal authority from numerous sources including statutes and 
rulemakings. A complete list of authority for the regulations not discussed herein can be found at the end of 
20 DCMR § 2700 and the end of 20 DCMR § 2800. 
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Turning to the remainder of your question, Title 20, § 2800.1 of the DCMR, is authorized 
by the Mayor’s inherent power to adopt implementing rules under the Noise Control Act 
and section 442 of the Home Rule Act, approved Dec. 24, 1973, Pub. Law 93-198, 87 
Stat. 801, D.C. Official Code § 1-204.22 (2004 Supp.). You suggest that § 2800.1 might 
conflict with the church exemption were a church, for instance, to use musical 
instruments or loudspeakers.   
 
As noted above, the church exemption, 20 DCMR § 2704.10, derives directly from the 
Noise Control Act, while § 2800.1 is a rule promulgated by the Mayor.  The mandate of a 
statute is generally superior to the mandate of executive rulemaking if there is a conflict, 
with certain exceptions that are not relevant here.  Thus, the church exemption limits § 
2800.1, not, as you suggest, the other way around.3 
 
 
Sincerely, 
 
ROBERT J. SPAGNOLETTI 
Attorney General 
 
 
                  /S/    
 
RJS/dps 
 
(AL-05-325) 

                                                           
3 It should be noted that 20 DCMR § 2800.2 similarly restricts the use of  “any musical instrument or 
device, loud speaker, sound amplifier, or other similar device, or unamplified voice.”  Unlike § 2800.1, 
however, § 2800.2 is contained in Section 2(e) of the Noise Control Act, as amended by the Noise Control 
Amendment Act of 1996 (Noise Control Amendment Act), effective July 19, 1996, D.C. Law 11-161, 20 
DCMR § 2800.2, and therefore caries the weight of Council-enacted law.  Accordingly, a different 
interpretative analysis is necessary.   

To begin, section 2(e) (20 DCMR § 2800.2) is an amendatory act and, as such, it is presumed to not 
“change existing law further than is expressly declared or necessarily implied.”  Norman J. Singer, Statutes 
and Statutory Construction, § 22:30 (6th ed. 2002).  Though the Noise Control Amendment Act prohibits 
“any noise disturbance by the operation or use or playing of any musical instrument or device…or 
unamplified voice,” the key phrase is “noise disturbance.”  According to the exemptions already written 
into the Noise Control Act, “church bells or music connected with worship,” do not constitute a “noise 
disturbance.”  Further, the inclusion of musical instruments, loud speakers, amplifiers and unamplified 
voices within the Noise Control Amendment Act was likely intended to regulate the use of this equipment 
for entertainment purposes and was not intended to overrule the exemption for churches.   

This conclusion is reinforced by the principle of statutory construction that repeals by implication are 
disfavored and that all parts of a statute should be construed in harmony in order to give all the maximum 
possible effect.  See, e.g., Luck v. D.C., 617 A.2d 509, 514 (D.C. 1992).  Therefore, like § 2800.1, § 2800.2 
does not override the exemption for churches. 


